Ljudi radeći posao koji ne vole suočavaju se sa
anksioznošću i depresijom jednako kao oni koji su nezaposleni, pokazala su
istraživanja australijskog profesora Pitera Batervorta (Peter Butterworth) sa
Instituta za istraživanje zdravlja ljudi u Kanberi.
Jedna od onih koja je ovo na vreme shvatila je
Novosađanka Danijela Gencel koja je
nakon rada na televiziji Pink i Telekomu odlučila da pokrene svoj biznis –
ketering Tirador. Inače je diplomirani novinar, majka dve ćerke od tri i godinu
i po dana te je često i razgovor sa mušterijom, kako kaže, „prava akrobacija“. Bilo
je naporno uklopiti sve sa malom decom, ali je, ističe Danijela, mnogo napornije
raditi posao koji ne voliš.
- Cenim sebe dovoljno da ne želim da radim posao
koji ne volim. Nisam više želela toliki deo svog dana da poklanjam nečemu prema
čemu nemam nikakvu strast. I tad sam počela da razmišljam šta je to što me čini
srećnom, što bi me ispunjavalo i znala sam da je to hrana – kaže ona u
intervjuu za MarijaBlog.
Blagosloven je svako, dodaje Danijela, ko pronađe
posao koji ga inspiriše, koji radi sa osmehom, i sa kojim na kraju dana nije
umoran, nego uzbuđen. Ističe, ko pronađe „tu stvar koja ga pokreće“ naći će
način da izgura do kraja.
Kada je pre godinu dana pokrenula ketering u kom
uglavnom sama kupuje namirnice, priprema ih, dekoriše, razvozi porudžbine i
servira znala je šta mora da poseduje da bi uspela i izborila se za mušterije -
„sve je moralo da bude savršeno“. Tako su njeni recepti za uspeh spoj odličnog
ukusa ketering zalogajčića i kreativnosti, inovativnosti u serviranju i
dekorisanju hrane što podrazumeva stvaranje nečeg novog, do tada neviđenog na
tržištu. Stoga, kako kaže, svaki dan razmišlja kako da zalogajčiće uklopi sa
koštunjavim voćem, kockicama čokolade, cvećem i sve to na drvenim daskama ili
kamenim tanjirima.
Za početak bila su potrebna i početna sredstva. Osim
toga strpljenje, inovativnost i velika strast.
1. Kako ste pokrenuli biznis? Jel bilo neophodno puno para?
- Srećom je to bio neki početak za koji nije
trebalo toliko novca koliko strpljena, mašte i ideje da se ljudima predstavi
kako treba. Мi smo u početku imali ulaganja u posuđe, što nije
bilo malo. Ali onog momenta kad odlučiš da to sprovedeš po svaku cenu tada
mnogo drugacije posmatraš stvari. Tada
ne vidis prepreke jer znaš da si pronašao svoju stvar i da ceš to sprovesti sigurno
kako tako.
2. Da li
planirate da konkurišete za državne subvencije?
- Morala sam da krenem od svog novca, ali s obzirom
da hoću da proširim obim posla, da kupim još opreme, zaposlim ljude... za to će
mi koristiti sredstva i subvencije od grada. Više šanse za dobijanje subvencije
imaju lica koja su već pokrenula biznis i bar nešto imaju. Možda bi trebalo da
postoji neki pravedniji sistem da dobiju i ljudi koji imaju samo ideju, ali ne
i sredstva.
3. Da li ste se plašili rizika? Da nećete uspeti?
- Momenat kad sam shvatila da me nista ne može
zaustaviti je taj kada nam je odobren kredit za stan na 25 godina, a ja dan kasnije
dala otkaz. Ako je to prošlo, rekla sam sebi ja više nemam granice! Osim toga,
ja sam ketering pokrenula na porodiljskom odsustvu i imala sam pet meseci rok
da vidim da li ću uspeti, ako ne, opcija je bila da se vratim u Telecom. Tako
da nisam imala šta da izgubim. Ipak, niko ti ne garantuje da ćeš uspeti, koliko
god da si originalan, da imaš ideju, da se trudiš. Uz sve to moras imati i malo
sreće. Mi smo je imali. Ljudi su fantastično odreagovali na naš ketering.
4. Šta
mislite zašto su dobro odreagovali?
- Zato što smo krenuli sa stavom ako ćemo da radimo,
radićemo drugačije. A to ćemo dobiti na osnovu kvaliteta. Radićemo hranu koja
neće svima možda biti dostupna niti jeftina, ali ćemo znati kolika god da je
cena da će oni znati da je taj proizvod vrhunski. Osim ukusa, bitno je serviranje
hrane, maštovitost da budemo sigurni da osoba koja naruči naš ketering to vidi
prvi put. Hrana je sama sebi ukras. Ona zaslužuje ako je tako kvalitetna da bude
dobro i servirana.
5. Kada je
došla prva zarada kojom ste bili zadovoljni?
6. Osim
novca, stalno ističete da je potrebna strast prema poslu. Da to bude nešto što
nas pokreće.
- Jako je bitna ljubav i strast prema poslu. Ja sam
uveče posle radnog dana srećna. Ne osećam umor, samo adrenalin. Jer uglavnom po
difoltu upisujemo fakultete i malo ko od nas se zapita šta je moja stvar, šta
je to što mene pokreće, šta je to što radim, a da se ne umorim, šta je to što
radiš sa osmehom. A onaj ko to nađe u životu, taj ima neverovatno sreće.
7. Da li biste bili ispunjeni da niste poslovno zadovoljni?
- Ja ne bih. Zato sam i morala da promenim posao.
Zato sam se borila da radim ono što volim. Ne kažem da to treba svako, ne kažem
da svi moramo biti preduzetnici. Ja sam znala da ne mogu da idem svaki dan da
idem na posao koji ne volim. Jer sve je tvoj izbor kako ćes da organizujes, jer
ako ti nećeš sebi da napraviš da ti svaki dan bude do maksiimuma ispunjen, niko
neće. Prosto imaš dužnost prema sebi.
8. Šta
nedostaje Novom Sadu? Gde vidite prostor za novu preduzetnicu?
- Nisam pozvana da govorim o tome. Ali sada vodjena
svoijim iskustvom znam da ako postoji dobra ideja, ako ljudi vide da neko daje
sve od sebe , da se trudi, da to hoće da izgura, taj će pronaći put. Sada uz
društvene mreže možeš lako da se promovišes, da predstavis ideju - koja god da je ako je to tvoja strast i želja, naći će put.
Jeste li financijski u krizi, tražite novac za pokretanje vlastitog posla ili za plaćanje računa, daju nam se sve vrste kredita uz nisku kamatnu stopu od 2%. Prijavite se sada na: ( paylaterloan@zoho.com ). ili Whatsapp ( +19292227518 )
ОдговориИзбриши